Kejohanan Bowling Agong 2016

Kejohanan Piala Agong ini merupakan acara kemuncak bagi seri pertandingan bowling di wilayah selatan Jeddah. Pertandingan ini diilhamkan oleh Konsulat Malaysia Jeddah, manakala MJ Bowlers telah diamanahkan untuk menguruskan
pertandingan ini. Piala Agong ini merupakan acara tahunan dan beberapa kategori yang di pertandingkan.

Kategori yang di pertandingkan untuk kejohanan Piala Agong:

a. Kategori Lelaki A
b. Kategori Lelaki B
c. Golden Bowler
d. Kategori Wanita A
e. Kategori Wanita B
f. Kanak-Kanak.

Kategori Lelaki A:
Untuk Kategori ini melibatkan penyertaan dari peserta yang mempunyai purata jatuhan pin minimum 170 keatas, dan kebanyakan peserta ini mewakili rakyat Malaysia yang bermain di liga antarabangsa.

Kategori Lelaki B:
Kategori ini dibuka untuk pemain novice yang purata jatuhan pin sekitar 160 ke bawah. Kategori ini merupakan asas bagi kami untuk melihat potensi peserta yang boleh diserapkan dan diketengahkan untuk liga-liga antrabangsa yang diadakan di Jeddah Arab saudi.

Kategori Golden Bowler:
Kategori ini merupakan acara baru yang diperkenalkan tahun ini, ianya mendapat maklum balas dari rakyat Malaysia yang mana had umur 48 tahun keatas ingin bertanding dan dikelaskan sebagai Golden Bowler.

Kategori Wanita A:
Untuk Kategori ini melibatkan penyertaan dari peserta yang mempunyai purata jatuhan pin minimum 110 keatas, dan kebanyakan peserta ini mewakili rakyat Malaysia yang bermain di liga antarabangsa.

Kategori Wanita B:
Kategori ini dibuka kepada yang berumur 13 tahun keatas dan penyertaan terbuka kepada warga Malaysia di wilayah selatan Arab Saudi.

Kategori Kanak-kanak:
Kategori ini dibuka kepada kanak-kanak berumur di bawah umur 13 tahun. Minimum umur untuk penyertaan kejohahan ini adalah 6 tahun ke atas.

Skip to toolbar